RESIPI DAGING LEMBU KELAPA TONGSENG


Seperti yang umumnya kita tahu bahawa resipi membuat perap dengan Kuah tongseng lazat bersama boleh menggunakan atau tanpa santan. Santan dalam makanan tidak semata-mata menambahkan rasa hidangan savuri dan bau lazat, penggunaan santan itu, nampaknya juga mempunyai banyak manfaat untuk kesihatan terutamanya memainkan peranan penting dalam pembentukan sistem imun serta Pertahanan terhadap penyakit ini.

tongseng


RESIPI DAGING LEMBU KELAPA TONGSENG
Sementara itu dalam bahan-bahan perasa dan ingin mengetahui apa yang diperlukan untuk memasak sendiri santan tongseng daging lembu mengikut gambar di atas http://buletinresep.blogspot.com/2015/07/resep-oseng-oseng-mercon.html bahawa minda terasa istimewa tidak kurang daripada tongseng gerai. Maklumat lanjut sila baca Resipi mudah kami dan bagaimana untuk membuat tongseng daging lembu yang lazat yang telah dibimbing secara praktikal dan munasabah jelas di bawah.

Tongseng bahan-bahan dan sebati Kuah:
400 gram daging lembu dipotong kepada kepingan kecil
2 keping daun oren
2 tangkai serai digeprek atau memarkan
hirisan bawang hijau 2 tangkai
1 biji buah tomato dihiris
4 butir buah pelaga
bijirin 6 ulas
750 ml air
1 paket (65 ml) santan susu kara
6 sudu besar sos soya manis
minyak untuk sauteing secukup rasa
Puri:
4 bijirin daripada bawang merah
3 ulas bawang putih
1 TBS panggang ketumbar
5 bijirin hazelnut panggang
2 cm kunyit panggang
3 cm halia
BAGAIMANA UNTUK MEMBUAT SANTAN LEMBU TONGSENG
Panaskan sedikit minyak, masukkan Serai dan daun limau. Selepas itu wangi rempah halus dan kemudian masukkan Masukkan daging, kacau-kacau baik dan masak sehingga daging berubah warna.
Tuangkan air dan kemudian masukkan http://buletinresep.blogspot.com/2015/08/resep-ayam-rica-rica.html las dan buah pelaga, kacau kemudian menunggu ia masak hingga mendidih. Tuang santan, masak sambil diaduk-aduk kemudian masukkan tomato. Masak sehingga daging tender dan segala-galanya dimasak dan kemudian mengangkat dan sedia untuk dihidangkan semasa panas.

Comments

Private comment